Jag var vad jag åt, är vad jag äter och blir vad jag kommer att äta

Smoothie och ägg
Jag har varit iväg en vecka hos en släkting i Malmö. Vi har umgåtts en del, tittat på musikal och jag har försökt förstå mer om kostens påverkan på kroppen. Jag har fått möjlighet att reflektera en hel del över mina kostvanor. Gamla och nya.

Jag har alltid ätit det jag har haft lust att äta. Socker och vete har varit en stor del av det. För 20 år sedan fanns en del halvfabrikat i min kost, men sen jag fått barn har jag ändå försökt att tillaga maten så mycket som jag orkat och kunnat. Men inte brydde jag mig om att titta på innehållsförteckningarna under flera år. Pasta var en ofta förekommande huvuddel i middagarna; snabbt och enkelt att tillaga. Men jag förstod inte hur nedbrytande det var för mina tarmar och därmed min kropp. Jag förstod inte att kolhydrater driver på sug efter mer kolhydrater. Jag förstod inte hur sockret påverkar inflammatoriskt på mig att jag av detta blev slut i både kropp och knopp. Jag förstod inte ens att vi inte behöver kolhydrater, utan kroppen har den fantastiska förmåga att själv förvandla fett till glukos (=socker); i den lagom mängd som min kropp behöver. För får jag i mig för mycket kolhydrater, förvandlar min kropp överskottet till fett..

Jag brukar göra veckoplanering för maten. När jag tidigare planerade menyerna tänkte jag ”ok, nu har vi 2 middagar med pasta, då kan vi ta något med ris nästa dag, och potatis därefter”. Fokus på kolhydraterna. Idag är fokus på proteinet och mina tankar i planeringsprocessen är ”ok, nu har vi 2 middagar med nöt, då kan vi ta något med fisk nästa dag och kyckling därefter”. När jag numera avstår från gluten och skurit ner på kolhydrater rejält (jag äter fortfarande grönsaker), tycker jag att min ork kommit tillbaka på ett annat sätt. Jag är än mer stärkt att stoppa i min kropp det som den är ämnad för att äta. Att helt enkelt äta det som min kropp kan ta hand om. Och hur klarar den av att prestera utifrån det jag stoppar i den? Tjejklassikern väntar… Det ska bli superspännande. Jag har inte tränat på en vecka, så nu är jag taggad för att träna imorgon förmiddag.

Jag var vad jag åt, är vad jag äter och blir vad jag kommer att äta.

Trevlig söndagkväll!