En annorlunda midsommar blir också en midsommar!

20140620_115900
Från att jag varit liten har jag de flesta åren firat midsommar i Leksand, i min mormors och morfars stuga. Traditionsenligt till tusen! Vi träffades i släkten och firade tillsammans. Stugan rymde inte så många bäddar, så ibland tältade vi kusiner, eller så hade min familj husvagn med som vi bodde i på tomten. På midsommarafton firades det inne i Leksand. Många glada människor samlades inne i Sammilsdal – Gropen kallad – för att heja på majstångsresningen. En resning som tog sin lilla tid, men vad gjorde det när vi hade all tid i världen?! Glada människor, spelemän, sol, värme, liv. Därefter glädjefull dans som ringlade sig runt denna mäktiga ståtlighet. På midsommardagen firades enligt tradition majstångsresning i byarna – så även i vår bystuga i Grytnäs. Byborna samlades på förmiddagen för att samla ihop blommor och klädde sedan stången. På eftermiddagen var det dags för resning och dans! Varmkorv, bullar och saft, barnspring och barnbus sent inpå kvällen. För kvällen erbjöd dans till levande orkester inne i bystugan för de ofta förfriskade och glada vuxna. Och vi barn njöt av friheten och glädjen och lusten och längtan. Sommar….!!

Bystugan 2012
Resning av midsommarstång i bystugan i Grytnäs 2012.

När jag blev mer vuxen var jag iväg några år och firade på andra platser närmare där jag bor, eller så firade jag kanske inte alls. Men för mig ÄR midsommarfirande precis så som det är i Leksand. De andra firanden som jag lyckades hitta upplevde jag mest som en kopia…

Nu har vi, sen 10 år tillbaka egna barn och jag är så glad att vi återupptagit traditionen att åka till Leksand igen. Idag är det mina föräldrar som har stugan och det känns så härligt att fortfarande kunna njuta den friden som platsen ger mig. Midsommarfirandet i Leksand har på senare år blivit mycket mycket större med långt många fler turister och Sveriges högsta midsommarstång. Jag föredrar firandet i det lilla i vår bystuga, som är i all sin enkelhet. Just i år blev lillebror i vår familj sjuk, varför vi igår bestämde oss för att stanna hemma. För mig var det ett självklart val, då det kan vara jobbigt att åka bil i 35 mil med feber, hosta och snor som rinner. Dessutom smittorisken till övriga när vi kommer upp.

Trots det självklara valet känner jag en viss saknad av firandet. Regnet utanför vårt fönstret som häller ner gör inte saken bättre. Ska vi åka ut och fira med regnkläder i ösregn (sonen är fortfarande sjuk, men piggare) eller ska vi vara kvar här hemma, inomhus? Det får bli ett familjeråd, och barnen får bestämma!

Jag inser att jag blivit bortskämd med så fantastiskt fina midsomrar, att det är bra för mig att få prova på något annat. Alla har inte möjligheten att få resa iväg och göra något extra en midsommarhelg. Jag känner mig oerhört tacksam över att jag har haft (och fortfarande har) möjligheten till detta, och jag är speciellt tacksam över min familj, mina föräldrar, min bror m familj, brorsdotter med familj, fastrar och farbror, morbröder, kusiner och vänner, som trots allt finns runtikring mig. Ni är viktigast, oavsett om jag kommer dansa runt midsommarstången i år eller inte.

Nu ska jag göra det bästa av den här midsommaren för våra barn. Dessutom ska vi fira Loke som fyller 3 år idag!

Loke 3 år

Kram och glad midsommar på er!!