Allt börjar med vad vi stoppar i oss!!!!

Snöade idag in på några artiklar som rör sockerdiskussionen. Jag tänker dela med mig av dem här, och delge vad jag själv tycker. Ni som läser vet ju att jag valt att leva ett sockerfritt liv och mår oändligt mycket bättre! Jag är övertygad om att fler skulle kunna må mycket bättre med en kosthållning som vi är gjorda för. Kommentera gärna dina egna åsikter.

Elisabet Rytter från Livsmedelsföretagen skrev en artikel häromdagen, som en reaktion på Ann Fernholms bok ”Det sötaste vi har”. Elisabet vill få oss att tro att varningarna för socker är överdrivet. Och hon verkar tycka att den sockerkonsumtion vi har i Sverige idag är helt ok. Livsmedelsverket utgår från de Nordiska rekommendationerna som innebär att max 10% av energin får komma från tillsatt socker. WHOs rekommendation ligger på 5%… Självklart tycker hon att vi kan fortsätta äta socker som vi gör nu – hon förespråkar en industrin som vill tjäna pengar på vårt sockerätande.

Socker är inflammatoriskt. Sockret är skadligt för hjärt- och kärlhälsan. Sockret är farligt för kolesterolet. Och diabetesen. Sockret är beroendeskapande. Sockret får oss att vilja ha mer.
Och det är det sistnämnda som livsmedelsindustrin lever på. De vill att vi handlar mer! Idag konsumerar genomsnittssvensken nästan 50 kg socker/år. 50 kg! Jag äter inget, vilket innebär att det finns de som äter ännu mer! Det är galet mycket! Och det är precis vad livsmedelsindustrin vill. För jag tror inte att de bryr sig om att den sockriga och kolhydratrika mat de producerar är dålig för oss människor. Vissa drabbas tidigt, för andra tar det längre tid. Så många välfärdssjukdomar som vi har idag fanns inte längre tillbaka i tiden. I samma veva som vi blev rädda för fett och istället började sockra och söta maten började både fetman och välfärdssjukdomarna öka lavinartat. Det är numera mer ”vanligt” att dö av sjukdom typ hjärt-kärl eller cancer, än att dö av ålder och enbart somna in. Fundera själv – hur ser det ut i din omgivning? Hur många avlider av enbart ålder?

Läste också en artikel på NoSugarAdded som lyfter oron över att sjukvården inte väger in matens påverkan på våra kroppar och hjärnor när det gäller psykisk ohälsa. Det är galet!! Självklart påverkar det vi äter både vår fysiska kropp och hjärna och även vår mentala hälsa.
Varför skulle maten inte påverka oss?? Vem kan tro att mat bara åker in genom mun och ut på andra sidan?? Varför är vi mån om att tanka våra bilar med rätt drivmedel (annars funkar de inte) men när det kommer till oss själva så är det oviktigt? Jag tycker det är en galen och upp-och-nervänd värld där vi accepterar att fler och fler blir sjuka och att fokus helt läggs på att medicinera bort symptomen. Varför inte titta på orsaken?! Medicinen påverkar sedan fler funktioner av vår kropp och ofta behövs fler mediciner som följd.

Medicinindustrin har också allt att tjäna på att vi äter dålig mat – de får sälja medicin! Att diabetiker råds att äta kolhydrater och bara behöver ändra dosen insulin om de vill äta godis är ju galet i sig. Jag såg igår en intervju hos Kostdoktorn med en tjej som fick diagnosen diabetes typ-1 soch hon berättar om just detta. Hon trotsade sjukvårdens kostrekommendationer och när hon mådde bättre fick hon en, i mina ögon, häpnadsväckande reaktion från sjukvårdspersonalen.

Allt börjar med vad vi stoppar i oss!!!!

här kan du läsa Ann Fernholms svar på Elisabet Rytters artikel. Den är bra!! Sockrets negativa påverkan på oss måste spridas!

2 reaktion på “Allt börjar med vad vi stoppar i oss!!!!

  1. Therese

    Galet är bara förnamnet. Livsmedel ska vara just LIVSmedel, medel för livet. Socker har ingen plats i detta liv. Rekommendationerna styrs av industrin och uppmuntras av den läkemedelsindustri som sedan får ta hand om effekterna. på offerbordet ligger din, min, allas vår plånbok och hälsa. Tack och lov kan vi själva bestämma över detta, vi kan säga nej tack. :)

Kommentarer inaktiverade.